МОЯ ШКОЛА МАЙБУТНЬОГО КОНКУРС ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ


У Вас є бачення, як реформа освіти змінить Вашу школу? Як виглядатиме Ваша школа майбутнього? Спробуйте поекспериментувати та розкажіть про це!
В ході впровадження реформи освіти в Україні вирішуватимуться ґрунтовні питання: тривалість навчання у школі, зміст освіти, інноваційні підходи до проведення уроків, а також кількість годин. Нещодавно прийнятий закон України «Про освіту» надає школі та кожному окремому вчителю більше автономії, як от під час прийняття рішень щодо обов’язкових до вивчення предметів, плану уроку, використання навчальних матеріалів та багато іншого. У поєднанні з процесом децентралізації в Україні цим створюються передумови для початку структурних змін по всій країні.
Цим конкурсом ми хотіли би закликати вчителів запланувати міждисциплінарний проект для команди та реалізувати його зі своїми школярами після ознайомлення з програмою «Нова українська школа» і новим Законом про освіту. Оберіть разом з колегами одну з центральних тем реформи освіти для планування Вашого уроку, яка беспосередньо стосується Вашої школи та Вашого оточення. Документація до конкурсу має відображати зміст, цілі, результати проекту, і показати окремі (методично-дидиктичні) кроки, за якими він був проведений. Покажіть, наприклад, як Ви хочете в майбутньому забезпечити реалізацію поєднання компетентнісної орієнтації з цифровими технологіями. Чи розробіть разом з колегами проект компетентнісно-орієнтованого міждисциплінарного уроку. Чи поміркуйте над тим, як освітнє середовище впливає на процес навчання Ваших учнів, та як Ви, опираючись на ці знання, можете з цього розробити проект; потім проведіть його оцінку за конкретними, попередьо визначеними чинниками.
Команда вчителів, яка представить найкращу розробку проекту чи проектну документацію отримає можливість поїхати до Німеччини з метою познайомитися з інноваційними закладами та формами роботи в рамках шкільної освіти Німеччини. Команди, які посядуть 2 та 3 призові місця, отримають цінні призи. Десять найкращих наборів проектної документації представлять в червні 2018 року на Освітньому конгресі, який стане завершенням Українсько-німецького року мов 2017/2018, та будуть опубліковані на вебсторінці Goethe-Institut в Україні, як кращі приклади належної практики.
Для участі у конкурсі необхідно реалізувати проект спільно з учнями Вашої школи (класу, групи з певної дисципліни або учнями з різних класів) та подати Ваше напрацювання - проектну документацію німецькою мовою.

ПРОЕКТ повинен
·         сприяти апробації обраного змісту реформи освіти; мова не йде про теоретичний напрямок реформи
·         опрацьовувати актуальне відношення до регіону / міста, де знаходиться школа, до шкільного повсякдення учнів та включати німецьку мову як один з предметів шкільної програми
·         реалізовуватися разом з учнями українською чи німецькою мовою (німецька мова на вибір, не є обов’язковою умовою)
·         проводитись за участі учнів на уроці або в позаурочний час на вибір під методично-дидактичним супроводом вчителів
·         містити приклади, ідеї, пропозиції тощо з реформи освіти та її конкретного втілення або висвітлювати можливість такого втілення
·         слугувати «прикладом належної практики» також для інших шкіл та груп учнів (найкращі набори проектної документації будуть опубліковані на вебсторінці Goethe-Institut в Україні).
ДОКУМЕНТАЦІЯ повинна
·         бути написанна німецькою мовою
·         бути складена за зразком оформлення документації (опис проекту: вихідне становище, ідеї та цілі, документація проведення, представлення результатів). Проекти розроблені за іншою схемою не розглядатимуться!
·         містити ілюстраційні матеріали, що включають в себе фотографії, плакати тощо до проектної роботи чи результатів проекту (у вигляді файлу на USB флеш-накопичувачі, CD- чи DVD-диску українською чи німецькою мовою)
·         мати чіткий список дидактично-методичного планування та кроків
·         мати сформульоване вихідне становище, постановку питання (проблематики), очікувані зміни, цілі та результати проекту       
Строки проведення конкурсу:
Початком конкурсу вважається день оприлюднення цієї заявки на участь. Свої результати Ви можете надсилати до 31 березня 2018 року.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розробляємо дорожню карту педагога

Як сприяти розвитку методичної компетентності вчителя ЗЗСО

Оцінювання ефективності використання ІКТ під час навчального заняття